CURS IGIENA SI SANATATEA MUNCII
TIMISOARA
Prezentare generala a cursului
Sanctiunile aplicabile in cazul nerespectarii normelor de Igiena!! Lipsa unui certificat de instruire profesionala privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena se pedepseste cu o amenda de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice care angajeaza personal caruia ii lipseste aceasta atestare.


Modulul 1: Servicii de productie, depozitare transport si comercializare a alimentelor, inclusive alimentatie publica si colectiva si a colectivitatilor
-
Nivel 1: istruirea managerilor ,sefilor de sectie directorilor pentru asigurarea calitatii etc., din unitatile de profil alimentar (productie,depozitare ,comercializare,transport) si din unitatile de alimentatie publica si colectiva
Obiectivele
- Sa cunoasca si sa aplice legislatia in domeniu- conditie obligatorie pentru producatorii din industria alimentara;
- Sa cunoasaca si sa respecte cerintele de Igiena pentru functionarea unitatilor cu profil alimentar si pentru producerea de alimente sigure pentru sanatatea publica: amplasarea unitatilor si asigurarea circuitelor conform normelor de Igiena ; dotarea cu utilaje si intretinerea lor (igienizarea)functionarea in conformitate cu cerintele de Igiena in procesul tehnologic cerinte (HACCP); cerinte de Igiena privind produsul finit ;Igiena personalului.
Nivel 2: Instruirea operatorilor din industria alimentara si din unitaile de alimentatie publica si colectiva si a vanzatorilor in functie de tipul de activitate(lapte si produse lactate, carne si preparate din carne si peste , paine si produse de panificatie , zahar si prduse zaharoase , etc.
Obiectivele
- Sa cunoasca legislatia in domeniu;
- Sa respecte normele de igiena pe intregul flux tehnologic ,inclusive cerintele HACCP
- Sa respecte normele de igiena pentru siguranta produselor alimentare
- Sa cunoasca si sa respecte normele de Igiena pentru spatiile l de comercializare si depozitare
- Sa cunoasca si sa respecte normele de Igiena pentru produsul expus si vandut;
- Sa respecte normele de Igiena individuala;
Nivel 3: Instruirea personalului de ingrijire din sectorul alimentar si din unitatile de alimentaie publica
Obiectivele
- Sa cunoasca notiunile de Igiena privind spatiile de lucru;
- Sa cunoasca notiunile de Igiena privind anexele social- sanitare;
- Sa cunoasca notiuni de Igiena privind Igiena personala;
- Sa cunoasca folosirea corecta a materialelor si substantelor utilizate pentru curatenie, dezinsectie si dezinfectie
Modulul 2: Servicii de curatenie in unitati de asistenta medicala, colectivitati de copii si tineri, unitati de cazare, hoteluri, moteluri, cabane etc.
-
Obiectivele
- Sa cunoasca notiunile teoretice si practice privind prevenirea transmiterii si multiplicarii germenilor in unitatile de asistenta medicala
- Sa cunoasca notiunile teoretice si practice privind profilaxia infectiilor nosocomiale ;
- Sa cunoasca notiunile teoretice si practice asigurate unor conditii de mediu fara risc pentru personal,bolnavi si alte categorii


Modulul 3: Productia si distributia apei potabile si productia apei imbuteliate
Nivel 1: Instruirea personalului de ingrijire din sectorul alimentar si din unitatile de alimentaie publica
Obiectivele
- Sa cunoasca rolul si importanta apei potabile pentru sanatatea publica;
- Sa cunoasca si sa aplice legislatia in domeniu , conditie obligatorie pentru producatorii si distribuitorii de apa potabila , inclusiv inbuteliata;
- Sa cunoasca si sa respecte cerintele de Igiena pentru functionarea unitatilor de productie si distributie a apei potabile , inclusiv imbuteliata,sigure pentru sanatatea publica.
Nivel 2: Instruirea personalului de ingrijire din sectorul alimentar si din unitatile de alimentaie publica
Obiectivele
- Sa cunoasca rolul si importanta apei potabile pentru sanatatea publica;
- Sa cunoasca si sa aplice legislatia in domeniu , conditie obligatorie pentru producatorii si distribuitorii de apa potabila , inclusiv inbuteliata;
- Sa cunoasca si sa respecte cerintele de Igiena pentru functionarea unitatilor de productie si distributie a apei potabile , inclusiv imbuteliata,sigure pentru sanatatea publica.
Nivel 2: industria operatorilor din unitatile de productie si distributie a apei potabile, inclusiv apa potabila imbuteliata
Obiectivele
- Sa cunoasca rolul si importanta apei potabile pentru sanatatea publica
- Sa cunoasca calitatea apei potabile
- Sa cunoasca legislatia in domeniu
- Sa respecte normele de Igiena pentru intreg fluxul tehnologic pentru siguranta calitatii apei potabile
- Sa respecte normele de Igiena privind amplasarea conductelor de transport si distributie a apei potabile
- Sa cunoasca si sa respecte normele de Igiena privind stocarea apei potabile
- Sa cunoasca si sa respecte normele de Igiena pentru produsul expus si vandut ( apa potabila imbuteliata) si privind comercializarea apei potabile imbuteliate, inclusive prin circuite inchise ( dozatoare)
Nivel 3: Instruirea personalului de intretinere si reparatii din unitatile de productie si distribuire a apei potabile, inclusive apa potabila imbuteliata.
Obiectivele
- Sa cunoasca rolul si importanta apei potabile pentru sanatatea publica
- Sa cunoasca cerintele de Igiena privind amplasarea si materialele folosite pentru conductele de transport si distributie a apei potabile
- Sa foloseasca corect materialele si substantele utilizate la curatarea si dezinsectia spatiilor de lucru si / sau a rezervoarelor de stocare si a conductelor de transport sau depozitare a apei potabile
Modulul 4: Servicii de ingrijire corporala
Obiectivele
- Sa cunoasca si sa aplice notiunile generale privind clasificarea unitatilor prestatoare de srvicii ;
- Sa cunoasca si sa respecte cerintele de Igiena pentru functionarea unitatilor prestatoare de servicii ;
- Sa cunoasca notiunile privind riscul de sanatate in relatia cu conditiile din unitatile prestatoare de servicii;
- Sa cunoasca notiunile de Igiena personala;
- Sa foloseasca corect substantele utilizate la dezinsectie , curatenie si dezinfectie;
- Norme privind conditiile igenice-sanitare in unitatile prestatoare de servicii.
- Coafura, frizerie
- Cosmetic ,masaj,tatuaj
- Manichiura, pedichiura
- Bazine de inot,bai publice


Modulul 5: Servicii tip dezinfectie, deratizare
Obiectivele
- Sa cunoasca notiunile privind importanta acestor servicii pentru asigurarea unui mediu fara risc pentru sanatate
- Sa cunoasca notiunile privind aplicarea tehnicilor corecte in serviciile de curatenie
- Sa cunoasca notiunile prviind personalul care lucreaza in unitatile de asistenta sanitara: particularitati ale acestor activitati in aceste unitati si aspecte legislative in domeniu
- Factori de risc pentru sanatatea publica
- Bolile infectioase: agenti patogeni, caile de transmitere
- Principalele grupe de vectori si riscul pentru sanatate
- Importanta acestor servicii pentru sanatatea publica
- Notiuni generale despre curatenie, dezinfectie, sterilizare
- Tehnici de aplicare
- Particularitati ale serviciilor DDD in unitati medicale ( optional pentru personal care furnizeaza servicii de curatenie, dezinfectie in spitale)
- Dezinsectia si deratizarea: metode de combatere, indicatii tehnice si instruirea personalului din unitatile de servicii
Evaluarea finala si certificarea
Evaluarea finala consta in rezolvarea unui chestionar pentru testare, repartizat fiecarui candidat, din setul de chestionar elaborate de Ministerul Sanatatii. Cursantilor care au promovat examenului final, li se elibereaza, in conditiile legii, certificate de absolvire pentru cursul “Notiuni fundamentale de Igiena”.
Cursurile se organizeaza la sediul RR GENERAL MENTOR sau in colaborare cu agenti economici.
Hotararea de Guvern nr. 857/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 621, din 1 septembrie 2011 reglementeaza


Acte necesare pentru inscriere
– Carte de identitate
– Taxa de inscriere 120 ron/pers
– Taxa examen 50 ron/pers
*In cazul abandonarii/anularii, suma platita NU va fi restituita